Budgetbeheer.

Budgetbeheer helpt je verder

Ervoor zorgen dat je overzicht krijgt én houdt in je financiën is erg belangrijk. Als je denkt dat je zuinig leeft, maar je weet het niet zeker, omdat je eigenlijk geen idee hebt, kan voor onrust zorgen. Ken je het gevoel dat je bij de kassa staat voor de wekelijkse boodschappen? Terwijl je de pinpas bij het apparaat houdt, hoop je maar dat je nog voldoende saldo hebt. Die onzekere en stressvolle momenten komen doordat je simpelweg niet goed weet wat je uitgeeft.

Het uit handen geven van je persoonlijke financiën zorgt voor meer rust in je dagelijkse leven. Niet iedereen is even nauwkeurig. Niet iedereen is goed in het creëren van overzicht. Dat hoeft ook helemaal niet, want samen kunnen we elkaar helpen.

Vinea Bewind treedt op als beheerder van je financiën (portemonnee). Je mag van ons verwachten dat we dit volledig open en eerlijk doen. Het is tenslotte jouw geld!

Wat doet een budgetbeheerder?

Afhankelijk van je eigen wensen en situatie helpt Vinea Bewind met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Zorgen wij voor de betaling van de vaste lasten en worden, als je dat graag zou willen, reserveringen voor je aangemaakt. Als budgetbeheerder kunnen wij samen met jou betalingsregelingen opstellen.

In enkele gevallen komt het voor dat een gemeente als voorwaarde heeft om een budgetbeheerder in te schakelen bij aanmelding schuldhulpverlening. We helpen je sowieso graag verder. We gaan vertrouwelijk om je privé-gegevens en betrekken je bij het wegwerken van schulden. Want ook op lange termijn is het goed om te weten hoe je uit schulden blijft. We geven tips om jouw financiën meer structuur te geven. Zie ons als een budgetcoach. Iemand die op een persoonlijke en informele manier bezig is jou financiële rust te geven.

Is budgetbeheer betrouwbaar?

Het is best een stap om iemand controle te geven over je betalingen. Iemand die inzicht heeft in wat je te besteden hebt en persoonlijke informatie te zien krijgt. Daarom willen we open en eerlijk werken. Vinea bewind snapt dat budgetbeheer een kwestie van vertrouwen is. Voordat we beginnen met onze samenwerking beginnen we daarom met een intakegesprek.

Tijdens het intakegesprek ga je samen met de budgetbeheerder aan de slag met een budgetplan. Samen maken we afspraken, zodat jij vooraf weet wat je van ons kunt verwachten. De gemaakte afspraken worden vastgelegd en ondertekend. Daar ontvang je een kopie van die je te allen tijde kunt opvragen.

Om het voor jou makkelijk en overzichtelijk te maken krijg je bovendien een inlogcode voor onze website. Zo kun je online meekijken in jouw dossier. Je rekeningen blijven op jouw naam staan en je houdt er zelf de controle over. Deze gegevens zijn alleen voor jou beschikbaar. Geen enkele instantie of instelling kijkt met ons mee. Je krijgt de juiste financiële ondersteuning vanuit Vinea bewind.

Kom ik in aanmerking voor budgetbeheer?

Iedereen die, tijdelijk of structureel, het overzicht mist in het zogenoemde huishoudboekje komt in aanmerking voor budgetbeheer. Het maakt niet uit of je huurt, een torenhoge hypotheek hebt, of simpelweg een gat in de hand. Iedereen die hulp kan gebruiken, willen wij de helpende hand bieden.

Dat huishoudboekje waar we het net over hadden is trouwens een eenvoudig en erg effectief hulpmiddel. Als je weet hoeveel inkomen je maandelijks hebt, streep je daar je daar je vaste lasten vanaf. De rest kun je gebruiken voor boodschappen, incidentele uitgaven, of een keer uit eten gaan. Onze belangrijkste tip die we zo kunnen meegeven: spaar voor onvoorziene kosten.

Het kan iedereen overkomen dat je wasmachine er mee ophoudt. Reparatie is soms net zo duur als een nieuwe kopen. Zorg dus dat je geld op je rekening hebt staan. Geld lenen of een aanschaf leasen klinkt leuk, maar uiteindelijk betaal je alleen maar meer. Als je verantwoordelijk met je geld omgaat, houd je meer over voor leuke dingen.

Dat klinkt natuurlijk leuk, maar soms zit het echt niet mee. Wie met veel tegenslag te maken krijgt, kan het soms financieel niet op ophoesten. Als de onbetaalde rekeningen zich opstapelen, verlies je het overzicht. Zo krijg je steeds meer financiële zorgen.

Vinea Bewind helpt jou er weer bovenop. Samen kijken we naar jouw situatie. Jij kiest in hoeverre we jou kunnen helpen. We hebben verschillende pakketten:

Kies welk soort budgetbeheer bij jou past.

Budgetbeheer basis

Kies je voor budgetbeheer basis. Dan worden alleen de maandelijkse vaste lasten (basis uitgaven) betaald. Onder andere de huur of hypotheek, gas en elektra en de ziektekosten. Deze betalingen worden gedaan via de beheerrekening.

Er worden geen reserveringen gemaakt voor jaarafrekeningen, gemeentelijke- of regionale belastingen. Voor deze reserveringen en bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven dien je zelf zorg te dragen. Het geld wat overblijft ontvang je zelf en beheer jij voor je maandelijkse eigen uitgaven.

Je zorgt zelf voor inkomen en vraagt zelf kwijtscheldingen aan en doet je eigen belastingaangifte.

Budgetbeheer totaal

Je kunt ook kiezen voor het uitgebreide pakket budgetbeheer totaal. Dan worden alle maandelijkse vaste laten betaald. Daarnaast worden reserveringen aangemaakt voor de jaarafrekeningen, gemeentelijke- of regionale belastingen. Bovendien worden er reserveringen aangemaakt voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven en kun je in overleg reserveringen laten aanmaken.

Voor de betalingsachterstanden worden, indien mogelijk, betalingsregelingen getroffen. Wekelijks of maandelijks (dit kies je zelf) ontvang je leefgeld. Je zorgt zelf voor het inkomen en vraagt zelf kwijtscheldingen aan. je doet je eigen belastingaangifte.

Mezelf aanmelden